İŞSİZLİK FIRTINASI ESİYOR

Avrupa’da, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük tarifeleri ile giderek şiddetlenen ekonomik dalgalanmalar, zayıflayan talep ve artan Çin rekabeti ile birlikte binlerce kişinin işsiz kalmasına yol açacak bir tsunamiye yol açtı. Avrupa’nın dev şirketleri tek tek küçülmeye giderken, gerçek iş kaybının 4,3 milyonu bulabileceği söyleniyor.

Avrupa ülkelerini saran resesyon riski ve şiddetlenen Çin rekabeti; otomotivden bankacılığa kadar birçok sektörde işten çıkarmaların artmasına, işe alımların da durmasına yol açtı.

Gerçek iş kaybı 4,3 milyonu bulabilir

Özellikle otomotiv, bankacılık, mühendislik ve perakende sektörlerinde çalışan milyonlarca kişinin gelecek endişesi artarken, uzmanlara göre, kısa süreli sözleşmelerin sona ermesi ve çalışma saatlerinin azaltılması gibi etkenler göz önüne alındığında, gerçek iş kaybı 4,3 milyonu bulabilir.

Almanya’da otomotiv devi Volkswagen, Audi ve Bosch gibi markalar on binlerce çalışanın işine son vereceğini açıklamıştı. Bankacılık sektöründe Commerzbank ve Deutsche Bank gibi finans devleri de yüzlerce çalışanını işten çıkarma kararı almıştı. Buna, Alman mühendislik devi Siemens’in 2027’ye kadar başta otomasyon alanında olmak üzere 6 binden fazla kişiyi işten çıkarma kararı da eklendi.

Sendikalar ise artan işsizlik dalgasına karşı hükümetleri harekete geçmeye çağırıyor.

Hangi şirket şaç kişiyi işten çıkarıyor?

Otomotiv sektörü:

Volkswagen: 35.000 kişi
Audi: 7.500 kişi
Porsche: 3.900 kişi
Bosch: 5.500 kişi
Renault: 300 kişi

Bankacılık sektörü:

Commerzbank: 3.900 kişi
Deutsche Bank: 2.000 kişi
Santander UK: 750 kişi

Sanayi ve mühendislik:

Siemens: 6.000+ kişi
ThyssenKrupp: 12.800 kişi

Perakende sektörü:

Puma: 500 kişi
Tesco: 400 kişi
Sainsbury’s: 3.000 kişi

Diğer sektörler:

DHL (Lojistik): 8.000 kişi
bp (Enerji): 4.700 kişi
Tele2 (Telekom): 600 kişi

Konut sektörü yurt dışında gelişmede

Yurt içinde konut fiyatlarının sınırlı düşüşü, satışları artırırken geçtiğimiz yıl Türkiye’den yurt dışına yapılan konut yatırımlarının da, bir önceki yıla göre yüzde 20,5 yükselerek 2 milyar 513 milyon dolara ulaştığı öğrenildi. En çok tercih edilen ülkeler arasında Dubai ve Yunanistan öne çıkarken, Türkler yurt dışında ortalama 500 bin dolar ödeyerek mülk sahibi oldu.

Yurt içinde konut satışları ivme kazanırken, artan talep yurt dışındaki konut satışlarına da yansıdı. Ortalama 500 bin dolar ödeyen Türk yatırımcı yurt dışında mülk sahibi oldu.

250 bin euroluk yatırımla “Altın Vize”

AA’nın haberine göre; özellikle vize reddinin arttığı bir dönemde özgürce seyahat etmek isteyenler Avrupa’da “Altın Vize” programları için konuta yöneliyor. Türklerin konut alımında ilk tercihlerinden biri olan Yunanistan, Avrupa’nın kapılarını 250 bin euroluk yatırım karşılığında açıyor.

Yüksek kira getirisi cazibe unsuru

Gayrimenkul Hizmet İhracatçıları Derneği (GİGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Tekçe, yurt dışı konut yatırımının bir diğer sebebini ise kira geliri olarak değerlendiriyor. Son yıllarda kiracı-ev sahibi anlaşmazlıklarının artması ve hukuki süreçlerin karmaşıklaşması, yatırımcıları daha istikrarlı ve yüksek kira getirisi sunan ülkelere yönlendiriyor.

Parcel Estates CEO’su Özden Çimen de son yıllarda Türk yatırımcıların Dubai’ye de yöneldiğini belirtiyor. Dubai’nin yüksek kira getirisi ve vergisiz yatırım avantajları, hem bireysel hem de kurumsal yatırımcıların ilgisini çekiyor.

Türkler, Dubai’de en çok gayrimenkul alan yatırımcılar arasında Hindistan, İngiltere, Rusya, Çin, Pakistan ve ABD’nin ardından 7. sırada yer alıyor. 

Yurt dışı gayrimenkule ilginin sebebi ne?

Uluslararası yatırımcıların Türkiye’deki gayrimenkule ilgisi azalırken, yerli yatırımcıların yurt dışına yöneldiğini belirten Tekçe, sürecin tersine çevrilebilmesi gerektiğini belirrterek atılması gereken adımları şöyle sıraladı:

-Yabancı yatırımcılar için ikamet, abonelik ve tapu işlemlerinin kolaylaştırılması
-Yurt dışı tanıtım bütçesinin artırılması
-Yatırımcı dostu vize programlarının hayata geçirilmesi
-Bugün Türk yatırımcılar için yurt dışındaki konut seçenekleri genellikle 300 bin dolardan başlarken, ortalama satın alma bedeli 500 bin dolar seviyesinde. Ancak yatırımcıların en büyük önceliği, mülkün sürdürülebilir kira geliri sağlaması.

  • Related Posts

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir